söndag 27 oktober 2013

uppfinningar på 1900-talet

1910

                                                          T-Forden
På 1910 talet uppfan Henry Ford en bil som hette T-ford. Anledningen till att Henry Ford började tillverka T-forden var för att han ville sälja en bil som många kunde köpa så han skulle kärna mycket pengar. Det speciella med T-forden var att alla bilar var svart lackerade.

För att tillverkningen skulle bli så effektiv och billig som möjligt så kom man på att man kunde ha som ett löpande band. Löpande band innebar att en person kanske svetsade ihop delarna , en annan gjorde inredningen i bilen och en annan lackade bilen. Detta gjorde att tillverkningen av bilen blev billigare och då kunde den även säljas billigare. Men det fanns även nackdelar med löpande bandet. Eftersom att när man gör samma rörelse flera timmar varje dag så använder man samma muskler hela tiden. Vilket leder till förslitningsskador.

Det som var positivt med T-forden var att fler hade råd att köpa bilar så slutade man att åka häst och vagn och då försvann problemet med häst bajs på gatan. Det blev även lättare att ta sig hemifrån. Man behövde helt enkelt ett renare sätt att ta sig runt på. När Henry Ford uppfan T-forden så blev det ett stort genom brott.

Det mesta med T-forden var positivt på 1910-talet , men på den tiden visste man inte hur mycket avgaser bilar släpper ut. I nutid är inte bilar så positiva längre , eftersom att det förstör miljön. Men jag tror att även om inte Henry Ford hade uppfunnit T-forden så hade någon annan uppfunnit en annan bil förr eller senare.

Radion
Redan på 1800-talet kom man på att man skulle kunna sända trådlösa meddelanden , men den första radio sändningen genomfördes inte förrän på tidigt 1900 tal. Mannen som uppfann radion hette Guglielmo Marconi.

Det positiva med radion på 1900-talet var att den gav folk mycket mer kunskap om vad som hände i världen och det var ett effektivt sätt att nå ut till många människor samtidigt. Man hade även stor användning av radion under första världskriget, eftersom att den gav helt nya möjligheter för soldaterna att kommunicera med varandra.

Radion tycker jag har haft positiv inverkan på samhället vi lever i idag. Utan radion kanske det inte hade funnits tv eller mobiler, och hade vi inte haft det så hade vi vart mycket mer begränsade än vad vi är idag. Vi hade inte haft någon koll på vad som hände i världen eller haft det nätverket vi har idag.

Det finns negativa saker med radion också. Det jag tycker är negativt är att det finns vissa som tillexempel Hitler som missbrukade makten genom att sända ut felaktiga budskap eller vända folk emot varandra.Detta tror jag även förekom nu eftersom att vi lever i ett media samhälle.

Kulsprutan
Kulsprutan är ett skjut vapen som avfyrar massa skott efter varandra. Den mest kända kulsprutan uppfanns på 1860-talet av amerikanen Richard Gatling. Kulsprutan användes i krig vilket gjorde att båda sidor förlorade många män.

Det jag tycker var positivt med kulsprutan var att det var ett väldigt effektivt vapen. Man behövde inte ladda om skjut vapnet hela tiden , vilket gjorde att man kunde döda fiender mycket snabbare och inte behövde ta risken att bli skjuten när man skulle ladda om den.

Det negativa tycker jag var att det var så många som dog. När båda sidor använde sig av kulsprutor kunde nästan ingen vinna eftersom att man bara sköt ner varandras män tills det inte fanns några kvar.

Kulsprutan används än idag inom krig , men inte på samma sätt som den användes förr. Nu står man inte längre på två led och skjuter mot varandra. Istället så är det en eller två skyttar som sitter vid kulsprutan och skjuter medans dom andra har andra vapen, vilket jag tycker är bättre.

Jag tycker ändån inte att man borde använda sig av kulsprutor för att man har inte lika mycket kontroll som med ett vapen som skjuter ett skott i taget. Jag tycker inte heller att man ska skjuta för att döda, vilket jag tycker man gör om man använder en kulspruta.


1940

                                                          atombomben
Mannen som slutförde uppfinningen av atombomben hette Glenn Seaborg. Det har bara används två atombomber i världen då dom blev förbjudna tidigt. Den första släpptes i den Japanska staden Hiroshima 1945 och hette Little boy. Den andra atombomben hette Fat man och släpptes även den i Japan, men i staden Nagasaki bara tre dagar efter Little boy. Dessa atombomber kom att döda ca 170 000 människor.

Jag tycker inte att atombomber borde användas, och jag tycker det är bra att dom har förbjudits. Atombomben var positiv för den som använde dom. Man behövde inte sätta sitt egna liv på spel och man kunde vinna ett krig utan problem, men den fick förödande konsekvenser. Städer förstördes , många fick cancer av strålningen och flera tusen människor dog.

Idag används inte atombomben längre, men den tillverkas fortfarande i liten mängd. Om den skulle ha används ända sedan 40 talet och inte blivit förbjuden tror jag att världen hade sätt väldigt annorlunda ut idag. Flera hundra tusen människor hade troligen varit döda och cancern hade härjat i mångas kroppar av all strålning. Många platser hade även varit farliga att bo på då strålning och andra farliga ämnen finns kvar i flera tusen år. Om många atombomber hade används hade även jorden förstörts och blivit fylld med strålning så att man inte längre hade kunnat leva här, och då hade människan tillslut dött ut.



                                                             Penicillinet
Penicillin är en medicin och finns i både flytande och tablett form. Penicillinet upptäcktes av Alexander Fleming år 1928, men började inte användas som ett läkemedel förrän 1941. Penicillin är en typ av antibiotika och innehåller mögelsläktet Penicillium, där av namnet penicillin. Penicillin används främst till infektioner i kroppen.

Penicillinet upptäcktes av en slump då Alexander Fleming såg att det hade bildats mögel på en bakterieodling och att inte bakterierna kunde växa runt möglet. När penicillinet upptäcktes blev det ett stort genombrott eftersom att tidigare dödliga sjukdomar nu kunde botas.

På den tiden då penicillinet var nytt fanns det inte så mycket negativt med det. Det finns det inte idag heller, men på vissa har inte penicillinet någon verkan för att man kan bli emun mot det om man har använt det för mycket.

Jag tycker att penicillinet är en väldigt bra upptäckt som räddar många liv, både nu och då. Om inte penicillinet hade upptäckts så hade man kanske än idag dött av vissa sjukdomar man nu kan bota på bara ett par veckor.



                                                            Mikrovågsugn 
En mikrovågsugn är ett köksredskap som man använder för att värma mat. Maten värms med hjälp av mikrovågor. Denna uppfinning uppfanns av Percy Spencer och började tillverkas år 1947. Denna uppfinning fungerar bäst på en mindre mängd mat åt gången.

Det jag tycker var negativt med mikrovågsugnen var att när den var ny uppfunnen vägde den runt 340 kilo vilket är ganska mycket. Men idag är dom betydligt mindre. Jag tycker även att mat som har blivit värmd i mikrovågsugnen får mindre färg och ser lite tråkigare ut än mat som är tillagad i vanlig ugn. 

Jag tycker att det positiva med mikrovågsugnen är att man spar mycket tid eftersom att det går mycket snabbare att värma maten i en mikrovågsugn än i tillexempel ugnen. Men jag tycker inte att maten blir lika god om man tillagar den i en mikrovågsugn , men oftast så värmer man bara till redan lagad mat med hjälp av mikrovågsugnen. 



1960
                                                              Datorn
Datorn är en maskin som gör beräkningar och bearbetar data enklare och snabbare än vad en människa kan göra.  Datorn uppfanns redan 1944 av Howard Aiken, men användes då enbart till beräkningar. 1964 uppfanns den första persondatan. Företaget som lanserade persondatorn hette Olivetti och datorn liknade på många sätt den vi har idag.

Det negativa med datorn var att den var väldigt dyr så det var inte så många som hade möjligheten att köpa den. Men för den som hade möjlighet att köpa en dator fanns det mycket positivt. Man kunde lättare ha koll på vad som hände i världen. Man kunde även räkna ut svåra tal eller söka på ord man inte förstod. Detta gjorde att folket ökade sina kunskaper och kunde därför få bättre jobb. Datorn underlättade även arbetet för många av företagen.

Det positiva med datorn idag är att man kan få reda på vad som händer i världen och man kan söka upp saker man inte förstår. Man kan även lättare hålla kontakten med gamla vänner eller släktingar som bor långt bort med hjälp av sociala nätverk så som tillexempel facebook.

Idag är datorn en väldigt vanlig konsumentprodukt som dom flesta människor använder. Detta gör att vi också sitter allt mer vid datorn, både på arbetet i skolan och hemma. Konsikvenserna av detta blir att vi rör mindre på oss vilket kan leda till smärta i olika kroppsdelar, övervikt och andra sjukdomar.





torsdag 24 oktober 2013

bok recension om Ninas resa

Ninas resa är byggd på en verklig händelse under andra världskriget. Boken är skriven av Lena Einhorn som är dotter till huvudpersonen Nina i boken. När Nina 1999 fick bröst cancer bestämde sig Lena Einhorn för att skriva en bok om sin mammas upplevelser under andra världskriget.

Huvudpersonerna i boken är Ninas mamma Fanja , Hennes bror Rudek och Nina själv. Fanja är en bestämd kvinna som har stor respekt för sin dotter. Rudek gör allt för sin syster och skulle inte tveka att offra sitt egna liv för hennes. Nina försöker alltid vara andra till lags men är ändån väldigt bestämd och hon vet vad hon vill. På det sättet är hon väldigt lik sin mamma.

Boken utspelar sig både under krigets början, i ett getto och precis innan krigets slut.Under krigets början bor Nina i stan med sin familj. Stan är fylld med hus och långa gator, och det är fortfarande en del människor ute på kvällarna innan det blir allt för farligt att vistas ute efter mörkrets inbrott.

Gettot är överfullt med Judar. Lägenheter står uppradade längst gatorna och är så fulla att flera familjer bor tillsammans i en lägenhet på två rum och ett kök. Det finns även några stora fabriker i gettot som judarna får jobba i. Där lagar man tyskarnas kläder och andra saker som hjälper tyskarna. Överallt härjar sjukdomarna , svälten och döden , och allt handlar om att överleva till slutet.

I slutet av kriget bor inte Nina längre i gettot. Hon reser runt och bor hos olika familjer som vill ta emot henne mot att hon arbetar och betalar för sig.Hon bor hos en rik familj och en familj som bor på landet. Den rika familjen bor i ett hus mitt i stan där Nina inte kan gå ut eftersom att där kan finnas tyskar eller någon som ser att hon är judinna.

Hos familjen på landet är det mer fridfullt och Nina kan gå ut i trädgården där det växer fina blommor och buskar på sommarn. Utanför deras hus har dom en åker där hon gömmer sig om det skulle komma någon som vill henne illa.

Budskapet med boken tror jag var att man kan klara allt. Inte med skicklighet och inte med vilja. För ingen kan lära sig överleva men alla vill överleva. Man överlever om man har tur, och det finns ingen rättvisa i tur, men om du kämpar tillräckligt länge kanske turen hinner ifatt dig.

Jag tyckte att boken var lite långtråkig i början , men när man ger den en chans och verkligen kommer in i den är det en väldigt intressant livs historia den handlar om. Jag tycker att detta var en bra och läsvärd bok. Detta tycker jag är en bok för alla åldrar så länge man förstår språket i den. Det finns en del svåra meningar , men jag skulle ändån säga att detta är en hyfsat lätt bok att läsa. Jag skulle absolut rekommendera denna boken till dig som är intresserad av andra världskriget eller bara vill ha något intressant att läsa.






söndag 6 oktober 2013

bokuppgift v.39

"Han hade blivit beordrad att hjälpa till vid vagnarna när Korczak och hans barn föstes på" berättar Nina."Och han deltog. Jag kommer ihåg hur Rudek satt på min säng, och han berättade för mamma, att: "jag gick och lämnade min polismössa tillbaka", Mamma blev alldeles förskräckt: "Men Rudek vad gjorde du?! Nu är vi helt oskyddade!" Rudek svarade: "Jag hade inget val. Mitt samvete tillåter mig inte att vara med i det som pågår." Och sen la han sig på sängen och bara låg där. Mamma sa inte ett ord mera."

Hur jag känner?
Hur jag känner att vara fri.
fri från problemen han gav,
från allt han nånsin givit.
Jag känner mig inte längre fängslad,
i något som jag trodde var en trygghet.
Allt han gav, sårade mig.
Men jag känner inte så längre.
Jag lärde att hantera det, veta att det finns någon bättre där ute,
och det, gjorde mig bara starkare.
Jag hade aldrig kunna ge honom nått,
inte så länge jag är bortälskad i någon annan.

Anledningen till att jag valde denna dikten var för att jag tycker att den passar till texten. Dom handlar kanske inte som sak men man kan få den att handla om nästan vad man vill. Min tolkning av dikten är att det är en kille som trodde att han var fri så länge han gjorde som andra sa åt honom att göra , men sen insåg han att det är det som gjorde honom fängslad. Han visste att det fanns hopp och att framtiden var fylld med riktig frihet. Det var det som fick honom att göra det rätta och inte det som andra tvingade honom att göra. Det är även det som texten från boken handlar om, att göra det rätta och inte det som lönar sig för stunden.

lördag 5 oktober 2013

bokuppgift v.40


  • Hanka dolde inte för mig att hon var judinna, och i skydd av mörkret, medan vi låg där i sängen, berättade hon för mig om sitt liv och sina framtidsdrömmar. "Om vi överlever det här kriget, Nina sa hon - blir vi de enda vittnena. Det kommer inte att finnas många vittnen, så det är viktigt att vi kommer ihåg det som händer oss nu" Det fastnade hos mig, det hon sa fastnade onekligen hos mig. Väldigt djupt.... "
Anledningen till att jag valde denna bilden var för att texten handlar om två tjejer som pratar med varandra, vilket bilden föreställer. Tjejerna på bilden ser glada ut, och jag tror att tjejerna i texten blev glada över att prata om framtiden och vad dom skulle göra efter kriget. Jag tycker även att tjejerna på bilden ser lite gammal dagsiga ut och det passar eftersom att händelsen i texten utspelade sig på 1900-talet.


Jag var bara 15 år.... http://www.levandehistoria.se/vittnesmal-overlevande-fran-forintelsen/livia-frankel

Denna bilden tycker jag passar med texten för att texten handlar om en flicka och hennes syster som skiljs från sina föräldrar på väg till ett koncentrationsläger. På bilden ser man barn som står vid ett stängsel , som jag tror är stängslet som omringar koncentrationslägret. Jag tror att barnen har skiljts från sina föräldrar och att dom står och kollar efter dom genom stängslet.



Texterna är både lika och olika. Den största likheten är att båda texterna handlar om barn som växer upp under andra världskriget och berättar om vad dom har varit med om. Skillnaden är att dom har varit med om olika saker och levt under olika förhållanden. Text 1 handlar om en tjej som gömmer sig för tyskarna tillsammans med sin mamma , medans text 2 handlar om en tjej som har blivit förd till ett koncentrationsläger och skiljts från sin mamma. 

tisdag 1 oktober 2013

Detta är Henry Ford

Jag sitter på tåget på väg till Detroit , regnat duggar mot rutan. Tåget början närma sig Detroit och jag börjar samla ihop mina saker. Jag ska intervjua en av världens mest kända biltillverkare vid namn Henry Ford. 

Tåget stannar på perrongen i Detroit. Jag tar min väska och går ut från tåget, sen börjar jag gå in mot centrum. Det är kallt och regnar. Trots det dåliga vädret så myllrar det av folk på gatan , och överallt längs dom långa gatorna reser sig stora byggnader. Även en och annan bil åker förbi och släpper ett moln av avgaser efter sig.

Bilar är inte riktigt min grej, och ska jag vara ärlig så är inte denna intervjun något jag har sett fram emot. Det ska faktiskt bli ett ganska tråkigt reportage att skriva.

Framför mig ser jag ett litet torg som jag sneddar över för att sedan gå in i den stora byggnaden där intervjun ska hållas. När jag kommer in är det varmt och det luktar ny kokt kaffe. Jag hänger av mig min jacka innan jag blir visad till ett rum av en något kraftig medelålders kvinna.

Rummet är litet och det får inte plats så mycket mer än ett skrivbord , två stolar , en bokhylla och en fåtölj. I stolen bakom skrivbordet sitter Henry Ford. Vi tar i hand och jag frågar om jag får ställa några frågor.


Berätta lite om dig själv? 
Jag heter Henry Ford och jag är känd för mitt byggande av Ford bilar.

Vart kommer ditt bil intresse ifrån? 
Redan när jag var liten och bodde på en gård började intresset för motorer att komma. Jag ville aldrig arbeta på gården utan började istället att bygga ånglokemobiler. Det tror jag är en av anledningarna.

Vad heter ditt nuvarande företag?
Det heter Ford motor co.

Hur går det för ditt företag?
Just nu går det väldigt bra.  Många blir imponerade av mitt arbete med att bygga bilar. Vi har också ett väldigt effektivt arbetes sätt som kallas löpande bandet, vilket underlättar vårt arbete betydligt.

Vad innebär löpande bandet? 
Det innebär att varje person har sin egen arbetsuppgift på bilen. Tillexempel så är det alltid samma person som lackar bilen så att just den personen blir expert på det.

Finns det nackdelar med löpande bandet? 
Allting har nackdelar , men nackdelen i löpande bandet är att fler drabbas av förslitningsskador eftersom att man gör samma rörelser hela tiden. Jag tycker ändån att löpande bandet är bra eftersom att det finns så många fördelar. Det går både snabbare och är mer effektivt än om alla skulle göra sin egna bil.

Går det bra ekonomiskt för företaget?
Det tycker jag verkligen att det gör. Mitt företag är väldigt känt så det är många som köper mina bilar. Det gör även att jag kärnar en hel del pengar.

Vad ska du göra med alla pengar du kärnar på ditt arbete?
Jag ska bygga massa nya bilar.

Vad för bilar hade du tänkt att bygga?
Jag ska bygga ännu fler Ford, men jag ska göra dom bättre för varje ny bil jag bygger.

På vilket sätt ska du göra Ford bättre?
 Det får framtiden utvisa, men det finns en del saker som jag skulle vilja förbättra med mina bilar.

Tror du att ditt företag kommer att leva kvar i framtiden?
Det hoppas jag verkligen, och som det ser ut just nu så tror jag faktiskt det. Bilarna har en så stor framtid att det vore väldigt synd om den inte blev verklig.

Vi dricker upp vårt kaffe och sen tackar jag för intervjun. Jag går mot hallen och sätter på mig min jacka, sen tackar jag kvinnan i receptionen och går ut genom ytterdörren.

När jag kommer ut på trappan har det slutat regna och en bil åker förbi precis när jag ska gå över gatan. Bilen kan nog faktiskt ha en framtid och Henry verkar ha ett så bra arbetsätt med löpande bandet. Intervjun blev faktiskt bättre än jag trodde och jag har lärt mig massor. Med en upprymd känsla börjar jag gå genom folk myllret mot tåget.

När jag kommer ner på perrongen ser jag att tåget redan börjat rulla in på spåret. När jag går på tåget känner jag att att det hade vart skönt att ha en bil så man slapp ta tåget överallt. Bilar har verkligen börjat intressera mig efter att ha träffat Henry Ford och det känns som att detta till och med kan bli ett av mina bästa reportage hittills. Om jag har tur kanske jag kan börja skriva på det redan i kväll.